Lambakan vitamin C memang banyak di pasaran, macam mana nak tahu mana satu vitamin C yang bagus untuk kita amalkan. Jom Cik Ta kongsikan dengan korang macam mana nak pilih Vitamin C.

Kalau korang nak tau, vitamin C ni banyak jenis, ada yang sintetik, ada yang organik dan ada yang semulajadi. Mana satu yang bagus dan apa bezanya? Cik Ta akan terangkan satu persatu ye.

Vitamin C Sintetik

Biasanya nutrien yang dihasilkan dalam persekitaran makmal yang bersumberkan tar arang batu. Harga vitamin C jenis sintetik ni jauh lebih murah dari jenis organik dan semulajadi dan komponennya juga adalah bahan kimia. Kalau korang nak tau, bukan vitamin C je ada jenis ni, banyak makanan tambahan menggunakan komponen seperti ini.

Syarikat yang menggunakan vitamin jenis sintetik ni biasanya hanya ingin mengaut keuntungan sahaja, vitamin ni memang banyak dijual di farmasi dan kadangkala ada juga dijual dikedai kedai runcit.

Walaupun secara kimianya ia semulajadi tetapi dari segi strukturnya ia sangat jauh berbeza. Korang boleh rujuk label yang mana vitamin sintetik ni di labelkan dengan huruf ‘l’ bukan huruf ‘d’ (Rujuk : How to understand Food Supplement Labels by Dr Bruce B. Miller)

Vitamin C Organik

Bagi vitamin jenis organik ni, biasanya nutrien yang khususnya dipecahkan dari satu sumber semulajadi menggunakan haba yang tinggi, tekanan yang tinggi ataupun pelarut kimia yang kuat.

Vitamin organik memang tidak akan sama seperti vitamin semulajadi kerana proses yang dilalui waktu pemprosesan itu melibatkan haba yang berlebihan dan pada kebiasaannya menggunakan produk petroleum yang akan menyebabkan nutrien itu hilang.

Ko-faktor yang terdapat pada nutrien itu lesap ataupun rosak tanpa digantikan dengan nutrien yang lain.

Vitamin C Semulajadi

Vitamin semulajadi pula di hasilkan dengan pemprosesan yang seminima mungkin dan kepekatan nutrien adalah dalam keadaan seimbang yang menghampiri kepada keadaan semulajadi.

Kos bagi menghasilkan vitamin semulajadi ini lebih tinggi berbanding vitamin sintetik. Ianya memerlukan pelaburan yang tinggi untuk mendapatkan sumber semulajadi yang berkualiti.

Kebanyakan syarikat tidak menjual vitamin atau mineral semulajadi kerana kos yang tinggi.

Cuma ada satu syarikat yang memang sanggup menjual viamin semulajadi demi kesihatan pengguna yang lebih baik iaitu SHAKLEE. (Rujuk : A Consumer Report by Editors of Research Institute for Preventive Health Care)

Begitulah serba sedikit perbezaan jenis vitamin yang korang perlu tahu jika mahu membeli vitamin C. Entry yang akan datangCik Ta akan ceritakan kenapa korang mesti pilih vitamin Shaklee. Tunggu ye.

.

.

.

.

.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Produk Shaklee, boleh terus whatsapp Cik Ta di Wasap je

Korang boleh juga follow Cik Ta di Facebook Zurita Abdul Karim.

SID : 1139990

 

 

 

Vitamin C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge